Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zijn hoogsensitieve personen verslavingsgevoelig?

Verslavingsgevoelig en hoogsensitief

Regelmatig bereikt ons de vraag of hoogsensitieve personen verslavingsgevoeliger zijn dan andere personen die niet hoogsensitief zijn. Daarom vatten we ons antwoord maar eens samen in een artikel omdat blijkbaar meerdere mensen met dit vraagstuk worstelen.

Wat is verslaving?

Alvorens op de vraag in te gaan is het goed om te formuleren wat verslaving nu precies is. Verslaving heeft een relatie met uw behoeften. En wat is een behoefte? Een behoefte is iets waar u niet zonder kunt, wat noodzakelijk is. We hebben mentale, fysieke of emotionele behoeften. Wie zijn behoefte niet of overmatig vervult, voorziet onvoldoende in eigen behoefte.

Wat is dan verslaving? We proberen het te formuleren aan de hand van een aantal criteria:

Verslaving kan een overmatige vervulling van bepaalde behoeften zijn (bijvoorbeeld eten en drinken)
Verslaving heeft het element van afhankelijkheid in zich (emotionele of fysieke afhankelijkheid van bijvoorbeeld nicotine, drugs of alcohol). Afhankelijk zijn van betekent: een ziekelijke zucht tot, er niet meer zonder kunnen, dwingende gewoonte of addictie.
Verslaving heeft dwingende gewoonten in zich: ergens niet meer zonder kunnen terwijl u het niet nodig hebt (in principe)

Bij verslaving denken mensen meestal aan een overmatige vervulling van een behoefte (bijvoorbeeld eten of drinken). Maar vaak liggen er ook relaties naar andere behoeften. Neem roken als voorbeeld van verslaving. Heeft een mens behoefte aan een sigaret? Nee! Is nicotine een behoefte? Nee, hoewel een rookverslaafde dat anders ervaart. Echter dat heeft de roker zelf gecreëerd. Maar rook, sigaretten of nicotine is geen menselijke behoefte. U kunt er zonder. Roken voorziet blijkbaar in een andere behoefte. Het geeft mensen bijvoorbeeld mentale rust of in ieder geval menen ze dat ze op die manier rust en ontspanning creëren.

Andere verslavingen

Verslaafd aan social media

Dat mensen verslaafd kunnen zijn aan roken, alcohol of drugs wordt doorgaans nog wel begrepen. Maar u kunt ook andere zaken verslaafd zijn zoals:

 • aandacht en waardering: voortdurend in de spotligths moeten staan
 • overmatig helpen of zorgen voor andere mensen
 • overmatig presteren
 • werken (werkalcoholisme oftewel: workaholic)
 • geld
 • macht
 • genot of genotmiddelen
 • televisie
 • social media
 • overmatig intellctualiseren
 • leven in uw hoofd

HSP en verslaving

Zijn hooggevoelige personen meer verslavingsgevoelig dan anderen? Daar begonnen we dit artikel mee. Het antwoord is dat wij dit vraagstuk niet onderzocht hebben. Dus om daarop ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen gaat te ver. Waarom? 

 • Dieperliggend vraagstuk

  O.i. is er nog een dieperliggend vraagstuk.  HSP-ers hebben een sterke sensor ontwikkeld wanneer het gaat over het oppikken van gevoelens, sferen, stemmingen etc.. Wanneer het aan zelfregie ontbreekt, laten ze zich snel meeslepen door deze prikkels. Overprikkeling dreigt. Om dat te vermijden zien we soms dat men wil ontprikkelen door ontspanning te zoeken in genotmiddelen of overmatig zorgen, werken, presteren etc. Vaak is verslaving een beschermlaag (zelfbescherming) om de werkelijke prikkels of pijn te ontwijken. Mocht u dat herkennen en u hebt verslavingsvraagstukken dan is het zaak om deze ont prikkeling of ontspanning op een andere manier te vinden dan via de weg van verslaving door eigen kwetsbaarheid en pijn niet langer uit de weg te gaan.

 • Onjuiste begeleiding

  Generaties lang zijn HSP-ers niet juist of zelfs niet begeleid. Sterker nog: HSP bestond niet. Er werd aan voorbijgegaan, het werd niet herkend.  De gevolgen daarvan zijn enorm voor diegene die het betrof. Hij/zij werd niet gehoord, niet erkend in zijn/haar diepste gevoelens.  Vindt u het raar dat er dan een vluchtroute ontworpen werd via de verslavingsweg?  Stel u eens voor dat de huidige HSP-generatie wel de juiste aandacht en begeleiding krijgt.  Zouden zij dan verslavingsgevoeliger zijn dan niet HSP-ers?

Kortom: wellicht is het goed de vraag anders te formuleren. Zijn HSP-ers verslavingsgevoeliger wanneer zij  onvoldoende of onjuiste begeleiding gehad hebben in hun leven? Misschien is het antwoord daarop gemakkelijker te formuleren.

Wat maakt het uit?

De vraag is of het er toe doet of er onderzoek naar iets gedaan is of niet. Merkt u dat u verslavingsgevoelig bent? Of dat u er aan verslaafd bent gericht om overprikkeling te vermijden? Bent u er aan verslaafd geraakt om een manier van ontspanning en relaxen te vinden als prikkel vermijdend instrument? En zit u dat in de weg? Dan wordt het tijd om er iets mee te doen wellicht.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor coaching gericht op hooggevoeligheid hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor coaching hoogbegaafden

Persoonlijke ontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.