Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Misverstanden en vooroordelen over hoogsensitiviteit (HSP)

Vooroordelen over hoogsensitief en hooggevoelig

Vooroordelen over HSP-ers of hoogsensitieve personen zijn er genoeg. Daarover gaat dit artikel. De aanleiding om dit artikel samen te stellen was een vraag van een leidinggevende. Zijn vraag was: ‘zijn HSP-ers ook niet een beetje labiel?’. We gaan in op een aantal vragen:

Wat is een vooroordeel?

Alvorens op de vragen in te gaan is het belangrijk om te verwoorden wat  vooringenomenheid is. Een vooroordeel is een mening, zienswijze of perceptie die niet op feiten of waarneming is gebaseerd. Doorgaans is er gebrek aan kennis van feiten en is er sprake van een ongegronde opvatting. Meer weten over vooroordelen?

Hooggevoelig: wat is dat?

De tweede vraag waar we op ingaan. Wat is hoogsensitief? Met hooggevoelig wordt aangeduid dat iemand in bijzondere mate gevoelig of sensitief is. Het is een eigenschap of karaktertrek die u meekrijgt bij de geboorte net als daadkracht, geduld, accuratesse of weloverwogen. Hoe hoog het is, doet er eigenlijk niet zoveel toe en ongetwijfeld kunt u hoogsensitief zijn in verschillende gradaties. Belangrijk is dat u herkent dat u hoogsensitief bent en dat u weet welke kenmerken u bezit. Wanneer die bewustwording er is, kunt u deze eigenschap beter benutten Lees ook: hooggevoelig of hoogsensitief is een kernkwaliteit!

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Een scala aan misverstanden

We noemen een aantal misverstanden die we nogal eens tegenkomen.

 • Zijn hooggevoelige mensen labiel?

  Hoogsensitief en labiel?

  Hoogsensitiviteit en labiel. Is dat zo ongeveer hetzelfde? Anders gevraagd: zijn HSP-ers labiel? Deze vraag bereikte ons al meerdere malen en nu er deze keer een leidinggevende naar vroeg, hebben we besloten om er toch maar eens wat aandacht aan te geven.

  • Labiel: wat is dat?

   Labiliteit heeft te maken met het onvoldoende of het onjuist verwerken van emoties.  Wie labiel is, wordt omschreven als instabiel, onevenwichtig, onstandvastig, onvast of onzeker en vaak zo veranderlijk als het weer. Is een vergelijking met hoogsensitiviteit dan op zijn plek? Zijn hoogsensitieve personen ook onevenwichtig of ongelijkmatig in hun gedrag? Kun je zeggen dat hooggevoelige mensen hun emoties niet goed verwerken?

  • Nee: HSP-ers zijn niet labiel

   Het antwoord is eenvoudig. Hooggevoelige personen zijn niet labiel. Die conclusie kunt u niet zomaar trekken. Wel kunnen ze onstuimig en heftig zijn qua gevoelens. Hun gevoelsleven kan behoorlijk op en neer gaan. Maar dat heeft niets te maken met niet evenwichtig zijn. Sterker nog: het past bij ze! Het typeert hun! Zo zijn ze! Maar dat is geen stoornis! Voor de helderheid:

   • natuurlijk kunnen er hooggevoelig mensen zijn die ook labiel zijn (net als niet hoogsensitieve personen labiel kunnen zijn)
   • natuurlijk kunnen sommige hoogsensitieve personen onevenwichtig zijn (net als niet hoogsensitieve personen labiel kunnen zijn)

   Zo kunnen we een hele waslijst maken. Natuurlijk kan een hoogsensitief mens inbreker worden net als een niet hoogsensitief mens en natuurlijk kan een hooggevoelig persoon een boete krijgen, net als een niet hoogsensitief persoon. Niet in de lach schieten nu! Het is een zelfde vergelijking!

 • Hoogsensitieve personen zijn zweverig

  Hooggevoelig en zweverig?

  Het  tweede misverstand lijkt al op de eerste. Is een hooggevoelig persoon zweverig? Het antwoord is: natuurlijk kan een HSP-er zweverig zijn, maar dat geldt ook voor niet HSP-ers. Toch gaan we nader in op wat zweverig is. Vaak wordt hiermee aangeduid dat het te weinig concreet is. Wie zweverige ideeën heeft, is te weinig concreet en te weinig tastbaar. Misschien is een zweverig persoon wat dromerig en beschouwend af en toe. Of wellicht zelfs wat filosofisch of spiritueel. Geef er maar een naam aan.

  Wellicht dat dit etiket tot stand komt doordat HSP-ers vaak bij hun gevoel en intuïtie te rade gaan. Rationeel ingestelde mensen vinden dat nog wel eens moeilijk (lees ook: communicatie en HSP). Dus vragen ze: ‘zou je dit ook nader kunnen onderbouwen?’,  waarop de HSP-er zegt: ‘nee, dat lukt mij niet maar ik heb er geen goed gevoel bij’.  En daar kan een rationeel ingesteld mens niet zoveel mee. Die wil onderbouwen, argumenteren en weten door te meten. En als dat er maar is, dan is het concreet. Er is echter verschil tussen weten door ervaring en beleving en weten in uw hoofd. In uw hoofd weet u ook wel dat de aarde om de zon draait. Maar hoe beleeft en ervaart u dat? Zegt u om 17 uur: ‘goh de aarde is ook weer een stuk opgeschoven vandaag?’ of ervaart u ook dat de zon opkomt in het oosten en onder gaat in het westen?

 • HSP-ers zijn spiritueel

  Weer een oordeel die we vaak tegenkomen. Hooggevoelige mensen zijn toch bijzonder spiritueel? Klopt ook niet! HSP-ers hebben wel vaak interesse in zingeving en zingevingsvraagstukken. Ze zoeken graag diepgaand contact dat verder gaat dan materiele zaken. Spirituele mensen zijn ook bezig met zingeving en religieuze mensen ook al. Om op voorhand te zeggen dat HSP-ers spiritueel zijn, is onterecht.

 • Ze zijn paranormaal of hebben een zesde zintuig

  Soms worden HSP-ers op een voetstuk gezet. Heel vaak is er geen erkenning van HSP maar wanneer ze met paranormaal worden vergeleken gebeurt er soms wat anders. Alsof ze bovennatuurlijke krachten hebben en berichten van bovenaf krijgen doorgestuurd hier naar deze aarde.

  Hebben ze een zesde zintuig? Een hooggevoelig mens vangt prikkels soms eerder of diepgaander op dan een ander mens. En verder moeten we die hooggevoelige mens maar gewoon intact laten als een zeer gewoon mens met alle vragen, emoties, gevoelens, behoeften die een ander mens ook kent.

 • Het zijn wel einzelgängers

  Weer een vooringenomenheid. Een HSP-er is een einzelgänger! Is dat zo? Einzelgänger betekent ‘alleen ganger’. Nee, ook dat is niet terecht. Enerzijds is de HSP-er graag in gezelschap en zeer sociaal. Anderzijds zondert hij zich soms graag af en doet hij/zij zijn eigen ding. Waarom? Om overprikkeling te voorkomen of te verwerken. Wij noemen dat wel: ‘soms moet hij even afdruipen op het droogrek’. Gun hem/haar even de tijd en de ruimte en daarna is hij/zij er weer!

 • Het is een hype dat HSP!

  Is hoogsensitiviteit een hype of een modegrill? Zeker is dat er veel belangstelling voor is. Alsof er een nieuwe uitvinding is gedaan! Maar hoogsensitiviteit is zo oud als de wereld. Het werd echter nooit als zodanig herkend of erkend. En als iets niet erkend wordt, bestaat het niet. Jaren geleden bestond de whiplash ook niet en ongelukkig de slachtoffers die achteraf toch een whiplash bleken te hebben. Jaren geleden bestond de burnout ook niet en dat is heel verdrietig voor mensen die burnout waren. Jaren geleden bestond HSP ook niet. Oftewel: het bestond wel degelijk maar het werd niet als zodanig erkend. Nu is HSP wetenschappelijk aangetoond! Bent u HSP-er? Fijn! Het is nu wetenschappelijk aangetoond dat u er echt bent! Gefeliciteerd alvast! Overigens zijn we daar erg blij mee.

 • Kun je ook behandeld worden als HSP-er?

  Behandelingen voor hooggevoelige personen?

  Nog een misverstand? Dat is de vraag wat voor behandelingen er voor HSP-ers zijn. Tegenvraag is: vindt u dat nodig? Is er ook therapie voor mensen die geduldig zijn of betrokken? Is er ook een behandeling voor mensen die verantwoordelijkheidsgevoel hebben of die loyaal zijn? Dat is exact dezelfde vraag. Voor de duidelijkheid: HSP is geen ziekte, geen disorder, geen afwijking! Medicatie is niet nodig. Alhoewel: aanvaarding, begrip een luisterend oor, dat is nodig! Erkenning: jij mag zijn wie je bent en ik omarm en aanvaard jou zoals je bent. Dat hebben HSP-ers nodig inderdaad. Kent u mensen overigens die dat niet nodig hebben?

 • Te soft voor een managementfunctie

  Kent u deze al: een hoogsensitief persoon is ongeschikt als leidinggevende! Hij/zij is te soft, te sociaal, te weinig doelgericht etc. Lees ons artikel: HSP in een leidinggevende functie.

Uw versie van het verhaal

Misschien herkent u ook vooroordelen of vooringenomen rond HSP.  U mag hieronder anoniem uw verhaal invullen met vooroordelen of vooringenomenheid over hooggevoeligheid. Wij nemen uw toevoeging daarna op in dit artikel!

Andere vooroordelen over HSP

Velden met een * zijn verplicht.


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.