Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leidinggeven aan hoogsensitieve personen

Leidinggeven aan HSP-ers

Leidinggeven aan HSP-ers vraagt soms om een andere benadering dan leidinggeven aan mensen die geen HSP-er zijn. In de praktijk merken we dat veel leidinggevenden toch nog erg onbekend zijn met het fenomeen HSP. Gevolg is dat er beeldvorming, onjuistheden en misverstanden over HSP ontstaan wat soms verkeerd uitpakt bij de aansturing van medewerkers die HSP-er zijn.

Kennis over HSP

Kennis over hoogsensitiviteit is een must voor leidinggevenden en zeker van factoren op het werk die invloed hebben op de HSP-er (HSP en werk). Bij een machine hoort een instructie of gebruikershandleiding waarin staat hoe u de machine bediend. In feite hebben medewerkers (niet HSP en wel HSP) ook een instructiegids waarin staat hoe en waar ze optimaal renderen. Nu is er meer onder de zon dan hoogsensitiviteit. Dus ook al hebt u een medewerker die zich HSP-er noemt of die zich in de kenmerken van een HSP-er herkent: andere factoren en eigenschappen spelen ook een rol.

Goed functioneren bevorderen

U bevordert goed functioneren bij HSP-ers door:

 • hun creativiteit te benutten
 • hun sensitiviteit serieus te nemen en te erkennen
 • ze de ruimte te geven en duidelijkheid te zijn over kaders
 • hun te steunen, te waarderen en te stimuleren
 • overprikkeling te herkennen en daar op een goede manier mee leren omgaan

Erkenning van talent

HSP-ers denken soms anders dan anderen. Ze zijn creatief, denken out-of-the-box, zijn minder op regels en procedures gericht, komen sneller tot de kern en essentie. Het benutten en erkennen van dit talent is vele malen beter dan toch die HSP-er willen drukken in het keurslijf van de regels, systemen, procedures en wetmatigheden.

Rationeel benaderen

Wat is het verschil tussen HSP en niet-HSP? Het schoolvoorbeeld tussen een hoogsensitief persoon en een rationeel ingesteld mens is als volgt te omschrijven. De HSP-er zegt: ‘ik heb het gevoel dat het in dat team niet goed gaat’ waarop de rationeel ingestelde manager zegt: ‘hier kan ik helemaal niets mee, kun je dat ook onderbouwen?’.

Begrijpt u? Als er nu één ding is wat die HSP-er niet kan is dat het onderbouwen van zijn sensorische intuïtie. Hij/zij voelt dat er iets niet in de haak is, dat er onderhuids iets broeit, dat er in het onderbuikgevoel iets is wat niet klopt. Maar een rationele en logische verklaring is niet te bedenken bij dit gevoel.

Hoe dat kan? Ook dat vraagt naar logica! Hoe kan het dat de aarde om de zon draait (wat iedereen rationeel wel weet) terwijl we toch het gevoel hebben dat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. Gevoel, beleving en ervaring is soms anders dan logica op basis van rede en argumenten.

HSP-ers hebben vaak een onderbuikgevoel bij iets. U helpt ze door ze te stimuleren woorden te geven aan dat onderbuikgevoel en u helpt ze niet door ze af te straffen op dat onderbuik gevoel.

‘Geef mij geen kritiek’

Onlangs zei een hoogsensitief persoon: ‘geef mij alsjeblieft geen kritiek maar ga met mij in gesprek en ga met mij sparren’. Waarom? Ze zei: ‘ik heb dagen nodig om bij te komen wanneer ik kritiek krijg!’.  Kenmerk van HSP is dat kritiek harder binnenkomt dan bij anderen. Het helpt niet door te zeggen:

 • trek je dat niet zo aan
 • maak het niet groter dan het is
 • probeer het wel te relativeren
 • betrek het niet op jezelf

Harde woorden, harde intonaties komen nu eenmaal fijnzinniger binnen op de sensor van de HSP-er. En inderdaad: voor u het weet is het kwaad al geschied. 

Begrijp overprikkeling

HSP-ers zijn soms overprikkeld door over stimulatie. Deels veroorzaken ze dat zelf door al hun energie op te souperen wanneer ze in de flow zitten of door de sensor voortdurend op het erf van de ander te plaatsen. Deels overkomt ze dat door de werkplek waar ze functioneren, geluiden, overmatige reuk of een drukke omgeving. Wanneer uw hoogsensitieve medewerker overprikkeld is, betekent dit dat een hersteltijd ingebouwd moet worden. Maar vanuit overprikkeling kan de HSP-er reageren op u of op collega’s door dicht te klappen of juist door te directief te zijn, door het overzicht te verliezen, in paniek te raken of onrustig te worden. In ieder geval is het belangrijk om deze overprikkeling als leiding te herkennen en serieus te nemen zonder er heel negatief, belerend of bevoogdend op in te gaan.

Vertrouwen en stimulans

HSP-ers hebben net als ieder mens vertrouwen en waardering nodig. Maar voor een hoogsensitief geldt evenals voor een hoogbegaafd persoon dat dit vertrouwen de bakermat is voor goed functioneren. HSP-ers voelen nog sneller aan dan anderen wanneer dat vertrouwen er niet is en dat kan meteen onbalans veroorzaken. Waardering is nodig om goed te kunnen functioneren. Dat betekent dat ze gestimuleerd en gefaciliteerd moeten worden in eigen ontwikkeling en ruimte moeten krijgen om hun werk te doen naar eigen inzicht.

Autoriteit en overwicht verwerven

Leidinggevenden verwerven autoriteit en overwicht op natuurlijke wijze wanneer u respect hebt voor de HSP-er en moeite doet om hun te begrijpen. Leidinggevenden verwerven geen autoriteit op basis van de streepjes op het overhemd. Leiderschap is wat anders dan heerschappij voeren over mensen. Dat voelt een hoogsensitief mens aan als geen ander. In die zin staat hij/zij wars van macht en hiërarchie c.q. van machtspelletjes en politieke of bestuurlijke machtspellen.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.