Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogsensitief en presenteren

Bent u hooggevoelig en moet u regelmatig een presentatie houden. In dit artikel treft u enkele tips die u daarbij kunnen helpen.

Training presenteren voor hoogsensitieve personen

Presentatietechnieken

Wanneer u moet presenteren hebt u bepaalde technieken nodig. Dat geldt van de opbouw van de presentatie, het taalgebruik, de non-verbale uitstraling die u hebt tijdens de presentatie, het stemgebruik etc. Dat geldt voor HSP-ers en voor niet HSP-ers.

Valkuilen

We noemen een paar valkuilen die voor HSP-ers in zeer specifieke zin kunnen gelden.

Een eerste valkuil is dat u te gericht bent op de ontvanger. HSP-ers zijn vaak sterk op het terrein van intuïtieve communicatie en ze hebben een antenne voor stemmingen, sfeer, onderbuikgevoelens bij de ander. Soms voelen ze behoeften bij anderen aan terwijl de persoon in kwestie zich daar niet bewust van is. In onze coachingspraktijk zien we nogal eens dat hoogsensitieve personen daardoor in onbalans worden gebracht tijdens de presentatie. Ze voelen tijdens het presenteren bepaalde prikkels of ze registreren non-verbaal gedrag van de ontvanger (een gaap, blik op het horloge, beantwoorden van een app) en krijgen daar last van. Daardoor kan de HSP-er blokkeren tijdens de presentatie of zich in ieder geval onzeker gaan voelen, hetgeen een vlot betoog in de weg staat. Natuurlijk geldt dit ook bij toespraken in het openbaar of soms zelfs tijdens de vergadering of het werkoverleg.

Een tweede valkuil is dat u zich laat meenemen in het energetische niveau in de groep. U voelt als het ware dat de toehoorders onderuitgezakt en passief op de stoel zitten terwijl u knetterhard werkt tijdens uw presentatie of toespraak. U voelt dat de toespraak die u houdt niet vloeiend gaat. Het is zwaar voor u. Weet u hoe dat komt? U trekt aan een dood paard. Nu komt de clou: menig HSP-er heeft daarna het gevoel dat hij/zij iets moet oplossen en wil de leemte oplossen die hij/zij ervaart. Gevolg is: nog harder werken en trekken aan het dode paard. En dat werkt niet. Hoe harder u trekt, hoe passiever de groep wordt.

Training presenteren

De Steven verzorgt de training presenteren of presentatietechnieken. De training kunnen wij voor HSP-ers combineren met andere leerdoelen specifiek gericht op HSP of op presenteren.  Dat betekent maatwerk een traject waarbij al uw leerbehoeften aan de orde komen. Wilt u andere leerdoelen voor de training presenteren bekijken?

Training presenteren

Wat is het leerdoel?

Wat is het leerdoel in deze situaties en voor HSP-ers in het bijzonder wanneer het gaat om presenteren.

Focus u op wat u wilt vertellen en niet op de toehoorder want voor u het weet geeft u alle ruimte aan de toehoorder en bent u in onbalans of bent u de regie kwijt. Ja zegt u maar je moet toch ook contact houden met de groep? Dat klopt inderdaad maar als u HSP-er bent hoeft u niet bang te zijn dat u een monoloog afdraait. Dat kunt u niet eens dus contact houden met de groep doet u sowieso wel. Echter wanneer u daar teveel mee bezig bent wordt u uit uw verhaal gehaald en meegezogen in een vorm van negatieve energie.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.