Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

HSP en onder druk functioneren

HSP-ers kunnen vaak slecht onder druk functioneren terwijl ze aan de andere kant ook graag uitgedaagd worden. Maar zodra men zich bekeken voelt of zodra men geobserveerd wordt door anderen, voelt men zich snel zenuwachtig of gespannen. In dit artikel gaan we in op de vraag wanneer dat een rol kan spelen en hoe dat komt?

HSP en onder druk presteren

Hoe ontstaat het?

Hoe komt het dat HSP-ers soms moeite hebben met druk? Heel eenvoudig: doordat ze zaken subtiel waarnemen heeft ook ‘druk’ een extra dimensie. Druk ervaart men daarom intenser dan andere mensen.

Wanneer?

Wanneer heeft de HSP-er hier last van? We noemen een reeks aan voorbeelden zonder de pretentie te hebben om compleet te zijn. Zit er iets bij wat u soms herkent? Dat is namelijk het belangrijkste:

  • optredens waarbij de HSP-er in het middelpunt staat zoals spreekbeurten, presentaties in de groep, vergaderingen etc.
  • wanneer er iets van afhangt: examen, tentamen, een presentatie waar een order aan vast zit in commerciële functies, een presentatie voor een aanbesteding maar ook het sollicitatiegesprek of soms assessments
  • wanneer er van buitenaf gepusht wordt: targets, doelstellingen (waarbij men harde of strakke hand wil sturen) maar ook bij competitief gedrag met anderen, drammerig gedrag
  • wanneer anderen u voortdurend op de vingers kijken en vooral wanneer ze dat met een zeer kritische blik doen

Jacqueline over het assessment

Jacqueline vertelde ons over het assessment dat ze voor de functie als leidinggevende moest doorlopen. De gesprekken waren positief verlopen. De werkgever was al voor 90% overtuigd dat zij de juiste kandidaat zou zijn. En toen kwam het assessment er nog aan. Jacqueline zei: ‘alle opdrachten gingen goed totdat ik een oefening met acteur moest doen. Ik klapte dicht, wist niet meer wat ik zeggen moest, kon niet goed meer nadenken en reed naar huis totaal gedesillusioneerd en in paniek. Ik had het gevoel dat ik mijn eigen glazen in gegooid had door dit te verpesten’.

Uitdagen is wat anders

Het lijkt tegenstrijdig maar toch is het dat niet. Onder bepaalde druk functioneert de HSP-er beduidend minder. Anderzijds heeft een HSP-er ook druk nodig. Op een gezonde manier uitgedaagd worden is echter wat anders dan pushen en drammen.

Hoge lat

Los van het feit dat druk van buitenaf kan opgelegd worden of dat u het gevoel hebt dat er druk op u wordt uitgeoefend: hsp-ers hebben veelal ook de neiging om de lat voor zichzelf erg hoog te leggen. Dat is een vorm van prestatiedruk die hsp-ers zichzelf soms opleggen. Iemand zei: ‘voortdurend zoek ik de grens op tussen mezelf uitdagen en het net niet meer aankunnen van deze uitdaging’.

Is er wat aan te doen?

Natuurlijk is er wat aan te doen. Maar dit gaat u niet redden met wat vaardigheidstrainingen. Het gaat niet zozeer om vaardigheden namelijk! In een vertrouwde omgeving waar rust is, kunt u prima functioneren en had u het assessment goed doorlopen.  Waarschijnlijk bouwde u spanning op voor het assessment (er hing wat vanaf immers). U wilde zo  graag of die baan was zo noodzakelijk voor u. U moet dus leren anders met spanningen om te gaan.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.