Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Behoefte aan afzondering

Behoefte aan afzondering

Jezelf even afzonderen is een behoefte  die vaak aanwezig is bij HSP-ers en hoogbegaafden. Jezelf even terugtrekken uit de drukte van alledag, even de stilte opzoeken, even tot jezelf komen.  Wat betekent dit en hoe ontstaat het?

Geen zin om te spelen

Het begint al vroeg op school Een jong kind dat na schooltijd geen zin heeft om nog met andere kinderen te spelen. Of een kind dat alleen in een hoekje van het schoolplein staat. Vaak wordt dit als zielig gezien. Of als niet voldoende sociaal. Vooroordelen zijn er genoeg. Bijvoorbeeld over hoogbegaafden die sociaal onhandig zouden zijn in hun gedrag.

Bij de ontwikkeling naar het volwassen worden kan dit steeds duidelijker zichtbaar worden. Zeker als een kind opgroeit in een omgeving waar de hoogsensitiviteit niet herkend of erkend wordt. Juist die kinderen kunnen in hun latere leven veel last hebben van hun hoogsensitiviteit. Zij hebben nooit geleerd hoe er met deze eigenschap om moet worden gegaan. Voor hun is die hoogsensitiviteit een last zonder dat zij beseffen dat zij in het bezit zijn van deze, overigens heel gewone, eigenschap. Er kan niet precies de vinger op gelegd worden, maar uw kind is toch anders als gemiddeld.

Afzonderen en rust zoeken

Een hoogsensitief persoon, kortweg HSP, heeft vaak de behoefte zich even af te zonderen. Op zo´n moment zit het hoofd zo vol met informatie dat er letterlijk niets meer bij kan. Dit wordt overprikkeling genoemd. Om zichzelf te beschermen zoekt de HSP-er een rustig plekje om even de overprikkeling te laten zakken. Een kind doet dat intuïtief door zich af te scheiden van de drukte. Een hele dag op school zitten met alle prikkels van dien, kan voor een kind meer dan genoeg zijn. De behoefte om dan na schooltijd nog met andere kinderen te spelen is er dan ook niet. Dit betekent niet dat uw kind asociaal is, maar dat deze alle indrukken niet meer kan verwerken. Uw kind dan even met rust te laten is van groot belang.

Diepergaande verwerking

Diepergaande verwerking is een kenmerk wat bij hoogsensitiviteit hoort. Dan praten we over verwerking van feiten, indrukken en waarnemingen. Maar ook van ervaringen, emoties en gevoelens of sociale interacties.

Dit heeft gevolgen voor de factor tijdsbesteding. U hebt periodiek momenten van rust en afzondering nodig om de accu op te laden. Wanneer u hier te weinig rekening mee houdt kan er uitputting ontstaan of oververmoeidheid.

Training gericht op timemanagement (specifiek voor HSP-ers) kan u helpen om uw agenda erop in te richten!

Even terugtrekken

Ook op latere leeftijd kan de behoefte aan afzondering bij anderen soms een rare indruk wekken. De borrel na werktijd laat u immers liever aan u voorbijgaan. U bent al blij dat u de dag goed bent doorgekomen. Of een feestje, dat wil iedereen toch wel? Nou u liever niet. Al dat lawaai van muziek, pratende mensen: het is u gewoon te veel. Bovendien hebt u een hekel aan verplichtingen.

Als u niet weet dat u hoogsensitief bent, dan hebt u al gauw een mening over uzelf. Waarom vind ik dat niet leuk? U vergelijkt uzelf met anderen: die kunnen dat toch ook? En vaak wordt geprobeerd om er zich overheen te zetten. Maar de overprikkeling wordt hier alleen maar erger van. U krijgt hoofdpijn, u wordt moe en ook heel erg herkenbaar voor hsp: u raakt enorm gestrest. Niet voor niks zijn hsp heel erg gevoelig voor een burn-out.

Op de werkvloer

Hoogsensitiviteit begint een beetje uit de taboesfeer te komen. Er komt langzaam maar zeker meer aandacht voor deze eigenschap. Hoogsensitiviteit zat een beetje in de alternatieve hoek, maar begint steeds meer terrein te winnen vanuit de wetenschap. Het is zeer belangrijk om de hoogsensitieve kenmerken zo vroeg mogelijk te herkennen. Maar zeker op het terrein van hoogsensitiviteit op het gebied van werk is nog veel te winnen. Maar al te vaak belanden HSP in de WIA, omdat ze zelf ook niet weten dat ze HSP-er zijn. Vanuit de werkgever kan er veel gedaan worden om de talenten van de HSP-er op een goede manier in te zetten. We moeten af van het stigma dat HSP-ers watjes zijn of een speciale behandeling vereisen. Dat hoeft helemaal niet. Hooguit wat aanpassingen, maar dat is het dan wel. Veel vooroordelen komen voort uit de valkuil OVERGEVOELIGHEID, maar dat is iets heel anders als hoogsensitiviteit. Deze begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Ook dat komt voort uit te weinig kennis van hoogsensitiviteit.

Als HSP-er bent u niet raar, maar u hebt wel een iets andere gebruiksaanwijzing.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor coaching gericht op hooggevoeligheid hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor coaching hoogbegaafden

Persoonlijke ontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.