Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Loyaliteitsconflicten

Loyaliteitsproblemen of loyaliteitsconflicten worden vaak benoemd bij de echtscheiding. Kinderen zijn loyaal aan vader en moeder en komen voor zichzelf in een conflict terecht. Echter om loyaliteitsconflicten te beperken tot de echtscheiding vinden we toch een ernstige versmalling. Naar ons idee gaat het zoveel verder.

Loyaliteitsconflicten

Loyaliteitsproblemen: echtscheiding, kind en ouders

Laten we dan toch maar beginnen bij de echtscheiding. Waar gaat het over? Het gaat over kinderen die loyaal zijn aan de vader en de moeder. Hoe dat komt? Iemand schreef: ze zijn er existentieel afhankelijk van. We vertalen het ook als: ze hebben er hun bestaan aan te danken en ze hebben hun ouders nodig in hun bestaan. Een kind houdt van pappa en van mamma. Dat kunt u ze toch niet kwalijk nemen? Willem Wilmink schreef in een gedicht:

Dat ik van mijn vader hou,
doet moeder soms verdriet.
En dat ik van mijn moeder hou,
dat weet mijn vader niet.

Wilt u het hele liedje bekijken?

Echtscheiding en verdere familie en vrienden

Loyaliteitsconflicten komen echter niet alleen voor bij kinderen die de keuze voor pappa of mamma niet willen en kunnen maken. Loyaliteitsproblemen kunnen ook voorkomen bij zwagers, zussen, broers, schoonzussen, (schoon)ouders, opa’s en oma’s. Maar ook bij vrienden en bekenden. Lees ook: vrienden verliezen door echtscheiding.

Soorten conflicten

Dit artikel is geschreven in de serie: soorten conflicten.

Op de werkvloer

Ook op het werk kunnen loyaliteitsconflicten ontstaan. Wilt u een voorbeeld?

Peter en Jan waren al jaren goede collega’s. Peter raakte echter verwikkeld in een arbeidsconflict met de directeur van het bedrijf. Jan voelde zich loyaal zowel aan de directeur als aan Peter. Dat bracht hem in een moeilijke positie. Uiteindelijk werd het een conflict dat voor de rechter werd uitgevochten en werd Jan gevraagd een verklaring af te leggen over wat er volgens hem aan de hand was. Dat leidde tot spanningsklachten bij Jan omdat hij het gevoel dat hij of de één of de ander ontrouw werd. Zie hier een voorbeeld van een loyaliteitsconflict ten voeten uit.

Rolconflicten en loyaliteitsvraagstukken gaan vaak hand in hand

Loyaliteitsconflicten doen zich nog eerder voor in situaties waarbij rollen niet duidelijk zijn afgebakend of waar rollen moeten worden vervuld die strijdig zijn met elkaar. We noemen dit ook wel rolconflicten. Voorbeelden treft u ook in de kring van vrijwilligers en het vrijwilligerswerk. Van sportclub tot kerk, van school tot voetbalvereniging. Een voorbeeld? De directeur van de school die tevens kerkenraadslid is en de ene dag als directeur in contact is met ouders die de kinderen op school doen bij hem terwijl hij de volgende dag met dezelfde mensen in contact is maar dan is hij ouderling en zijn zij gemeenteleden. Het gaat goed totdat……………….. Inderdaad totdat er een conflict uit voortkomt wat kan leiden tot hele vervelende situaties voor overigens alle partijen. Mochten ze ook nog privé met elkaar omgaan (wat vaak gebeurt) dan is het leed soms niet te overzien. Voor anderen kan dit leiden tot tal van loyaliteitsconflicten.

Hoe ga je ermee om?

Er is niet een eenduidige antwoord op de vraag hoe u met loyaliteitsconflicten moet omgaan. Soms zijn ze ook gewoonweg niet te voorkomen. Neem het voorbeeld van het kind en de ouders in echtscheiding. Natuurlijk is het belangrijk hoe ouders zelf met deze situatie omgaan en of zij ook willen begrijpen dat hun eigen rol het moeilijker of gemakkelijker kan maken voor hun kind.

  • Op de werkvloer zijn loyaliteitsconflicten alweer enigszins te voorkomen door toch de nodige distantie te houden en ongezonde werkrelaties te vermijden waarbij collega’s te close met elkaar omgaan.
  • Loyaal is een kernkwaliteit of karaktereigenschap. Wanneer u daarin doorschiet komt u in uw valkuil en deze heet: te loyaal en te aardig. Wanneer u in uw valkuil terecht komt, gaan mensen snel over uw grens heen. Echter u doet het zelf. Uw eigen gedrag zorgt ervoor dat u de grens te weinig aangeeft.
  • Belangrijk is om loyaal en trouw aan uzelf te blijven. Twee personen trekken nu aan u. De ene keer wordt u de ene kant opgetrokken en de andere keer hebt u het gevoel dat u de andere kant opgetrokken wordt. Kiest u voor de één dan passeert u de ander maar kiest u de ander dan passeert u de één weer.
  • Blijkbaar voelt u zich bijzonder verantwoordelijk voor de relatie met zowel de één als de ander. Uw belangrijkste leerdoel is: loslaten en begrenzen.

Leerdoelen training conflicthantering

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de training conflicthantering voor u uitgewerkt U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen training conflicthantering

Training conflicthantering

Wilt u meer inzicht in de door u gehanteerde conflictstijl vergroten en daadwerkelijk vooruitgang boeken op uw leerdoelen?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.