Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overreden of overrulen: wat is het verschil?

Iemand overreden is een vaardigheid die u kunt leren en ontwikkelen. Het betekent iemand op basis van argumenten overtuigen. Overrulen is de valkuil en doorgeslagen variant. In feite ontneemt u de ander alle ruimte om op basis van eigen inzichten keuzes te maken.

Overreden: wat is dat?

Overreden of overrulenOverreden is iemand met ‘rede’ dus op basis van argumenten proberen te bewegen tot een andere zienswijze of ander gedrag. In feite is het een vorm van overhalen, ompraten, overtuigen op basis van een voorstel wat u doet op of basis van een argument of reeks argumenten.

Overreden is een vorm van invloed aanwenden en benutten. Sommige mensen kunnen op basis van een natuurlijk een overwicht een ander gemakkelijk overreden. Andere doen het op basis van argumenten omdat zij de vaardigheid argumenteren goed beheersen.

Iemand overrulen is de valkuil

Iemand persoonlijk overrulen is hetzelfde als iemand kleineren.  De gelijkwaardigheid is weg en er is geen sprake meer van wederzijds  respect.  Het gevolg is dat het vertrouwen in de relatie een deuk kan krijgen.

Waarover gaat het niet?

 • In dit artikel gaat het niet over voetbal waarbij de ene club overrulet wordt door de ander. In feite wordt dan tegenstander geconfronteerd met een club die beter is. We spreken dan over: overrulen in de zin van overklassen op basis van kwaliteit.
 • Het gaat ook niet over een rechtszaak waarbij het OM u op basis van gezag in uw gelijk stelt. In dat geval wordt de wederpartij overrulet op basis van juridische feiten.  

We praten in dit artikel vooral over iemand persoonlijk overrulen. Iemand overrulen is iemand op onaangename wijze overklassen, wegpraten of in de hoek drukken. Wanneer u iemand overrulet is er duidelijk een situatie van ik win-hij/zij verliest.

Argumenteren kunt u leren

Argumenteren is een vaardigheid. U kunt het leren door gerichte training of coaching. Het leerdoel 'beter argumenteren en onderbouwen' is belangrijk voor de training communicatie, gesprekstechnieken, onderhandelen, verkooptraining, adviesvaardigheden en conflicthantering. De Steven training door gerichte maatwerktraining waarbij wij uw leerdoelen centraal stellen.

Invloedvaardigheden ontwikkelen

Hoe gaat het?

U kunt iemand overrulen omdat:

 • u meer kennis hebt,  een hogere positie bekleed, hoger in de hiërarchie staat of omdat u meer gezag en bevoegdheden hebt
 • u een meerderheid van stemmen hebt waardoor een voorstel wordt aangenomen
 • u verbaal sterker bent en beter kunt argumenteren
 • u weet dat de ander geen commitment heeft bij anderen en de meerderheid u zal steunen
 • u weet dat anderen zich niet zullen uitspreken over de kwestie die speelt

Gevolgen

Een gevolg kan zijn dat u de strijd hebt gewonnen maar dat de relatie met de ander stuk is. De ander zal zich vernederd voelen, beschadigd wellicht, gekleineerd, in de hoek gedrukt. De kans dat u het in de vorm van tegenwerking terug krijgt ligt duidelijk op de loer.

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

 

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Ebook authentiek communiceren

Bestel dit ebook via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.