Medewerker is het oneens met de verslaglegging van het functioneringsgesprek
Uw medewerker is het oneens met de verslaglegging van het functioneringsgesprek. Wat moet u doen als leidinggevende of manager? Hoe reageert u daarop? Welke stappen onderneemt u?
Wat is er aan de hand?
Vooropgesteld: een functioneringsgesprek is tweezijdig. Dat betekent dat de verslaglegging een correcte weergave moet zijn van het functioneringsgesprek voor zowel de leidinggevende en de medewerker. De vraag is dus: is de medewerker het oneens met de punten die u tijdens het functioneringsgesprek hebt ingebracht of is de medewerker het oneens met de wijze waarop een en ander in de verslaglegging terecht is gekomen.
-
Verschil van mening over de inhoud van het gesprek
Indien de medewerker het oneens is met de inhoud van het functioneringsgesprek dan adviseren wij om de medewerker te laten verwoorden waar hij / zij het niet mee eens is. Wellicht kunt u dat als bijlage toevoegen aan het verslag waarna het verslag door beiden voor accoord getekend kan worden. -
Verschil van inzicht over de verslaglegging
Wanneer het verschil van inzicht alleen bestaat over de wijze waarop e.e.a. in het verslag is terechtgekomen kunt u samen met de medewerker bekijken waar dat verschil zit en hoe u dat zodanig kunt bijstellen dat u zich daar samen in kunt vinden.
Discussie over de beoordeling
Ontstaat er discussie of strijd over de beoordeling van het functioneren? Is er verschil van inzicht?
Medewerker weigert verslag beoordeling te tekenen
Kent u de discussie: ondertekenen voor ‘gezien’ of voor ‘akkoord’? Ontstaat er een juridische discussie?
Essentieel moment
Voor zowel de medewerker als leidinggevende is het moment van discussie over een verschil van inzicht een cruciaal moment. Misschien zelfs nog een belangrijker moment dan het functioneringsgesprek zelf. Hoe voert u dit gesprek? Hoe houdt u de tweezijdigheid van het functioneringsgesprek in stand op basis van openheid en respect? Ook: waarom ontstaat deze discussie?
- Voelt de medewerker zich tekort gedaan?
- Is er angst voor voor een negatieve follow-up bij de medewerker?
- Heeft de medewerker het gevoel dat de punten die hij/zij heeft ingebracht onvoldoende serieus zijn genomen?
Zaak is om dit onderbuikgevoel op tafel te krijgen. Immers één van de doelstellingen van het functioneringsgesprek is om het functioneren te verbeteren en de samenwerking met de leidinggevende te optimaliseren.
Het verschil met een beoordeling
Het verschil met een beoordeling is dat deze eenzijdig is ook al is er verschil van inzicht.
Follow-up en verslaglegging
De juiste follow-up en verslaglegging zijn cruciaal bij het functioneringsgesprek en minstens zo belangrijk als het functioneringsgesprek zelf.
Leerdoelen voor de training
We hebben nog meer leerdoelen voor de training functioneren en beoordelen uitgewerkt.
Training functioneringsgesprekken
Bekijk de training functioneringsgesprekken voor leidinggevenden en managers. Wij verzorgen de training opmaat.